Ajankohtaista

Kaikki lähtee hyvästä kuuntelemisen taidosta

Saana Mannerhovi on ollut dynamo&sonilla asiakkuusjohtajana helmikuusta 2018. Muun muassa Marsin, Maikkarin, Nokian ja A-lehtien kautta mainosalalle päätynyt Mannerhovi korostaa asiakastyössä ennen kaikkea ymmärtämisen ja kuuntelemisen taitoa. Hyvän asiakkuusjohtajan on pystyttävä tarkastelemaan asioita niin luovan suunnittelun kuin asiakkaankin näkökulmasta.

Saana, miten määrittelisit hyvän asiakastyön? Millainen on hyvä asiakkuusjohtaja?

Hyvä briiffi on kaiken a ja o ja siksi kysyn paljon kysymyksiä. Koska dynamolla on todella hyvää strategiaosaamista, voimme auttaa asiakasta siinä, että oikea tarve löytyy ja tulee selkeästi määritellyksi. Asiakastyössä yhdistyy nöyryys ja oman asiantuntijuuden arvostus. Asiakkaan menestys on minulle tärkeintä – haluamme tiiminä, että kaikki ratkaisumme tuovat asiakkaalle lisää bisnestä. On ihanaa, kun pääsemme tekemään jotain, jolla on vahvaa positiivista vaikutusta. 

Asiakkuusjohtajan on tärkeää osata kuunnella myös omaa tiimiään. Hän toimii asiakkaan toiveiden ja tiimin näkemysten välillä. Kuunteleminen, arvostus ja avoimuus pätevät tässäkin. Kaikille tulee olla selvää, mitä ollaan tekemässä, mitkä ovat tavoitteet ja mikä on jokaisen rooli kussakin projektissa. Yksittäiset ihmiset rakentavat yhdessä lopputulosta.

Miten asiakastyö on vuosien varrella muuttunut?

Maailma on kehittynyt suuntaan, jossa arvostetaan ja kunnioitetaan toista osapuolta ja se on hieno asia. Työelämän standardit ovat muuttuneet ja työelämä on kehittynyt paremmaksi ja toista kunnioittavammaksi. Sen myötä asiakastyön ajattoman tutut lainalaisuudet – kuunteleminen ja hyvä palvelu – ovat entistäkin tärkeämpiä.

Onko jokin projekti jäänyt erityisesti mieleesi?

Meillä on todella paljon kiinnostavia asiakkaita, mutta lähellä sydäntä ovat yhteiskunnalliset työt. Sininauhasäätiön kampanja tuntui erityisen tärkeältä. Se sai ansaitsemaansa huomiota, ja sitä rakennettiin tiimin voimalla jopa keskellä yötä. Tiimi kävi ripustamassa helsinkiläispatsaiden kaulaan avainnauhoja, ja nosturin nokassa keikuttiin Kivimiesten pään korkeudella.

Kuka inspiroi sinua, ja keneltä taas olet oppinut eniten?

Tällä hetkellä minua inspiroi valtavasti vaikuttaja Julia Thurén. Hän puhuu oikeista jutuista, eettisyydestä ja kuitenkin myös rahasta, jotka eivät ole toisiaan poissulkevia. Hän on monipuolinen, avoin ja rohkea ja luo oikeanlaista ihmiskuvaa. Vaikuttaa siltä, että Julia on rennosti oma itsensä, kehtaa olla hassu. Tykkään hirveästi myös Michelle Obamasta. Rakastan tanssimista, ja se, että presidentin rouva on joraillut vaikka missä on todella kannustavaa. Hän on positiivinen ja fiksu. Lisäksi ihailen Saku Tuomista, jolla on niin ikään humaani tapa ajatella asioita. Hän on rohkea puhumaan myös niin sanotusti epäsuosituista näkökulmista, eikä liiku yleisen mielipiteen mukana. Hänelläkin ovat arvot kohdillaan, mutta samalla hän on bisnesmaailmassa tiiviisti mukana. 

Olen oppinut niin alaisilta, kollegoilta kuin esimiehiltäkin. Minusta on tosi tärkeää olla avoin eri rooleissa oleville ihmisille ja valmis oppimaan keneltä vain.